TO SMO MI

Teatar CIRKUS Punkt je umjetnička organizacija koja objedinjuja kazalište i suvremeni cirkus. Organizaciju smo zajedno pokrenule Lidija Kraljić i Marijana Matoković, akademske glumice i lutkarice. Već više od deset godina educiramo se u Hrvatskoj i inozemstvu u području izvedbenih umjetnosti. Inspirirane višegodišnjim iskustvom rada na kazališnim projektima odlučile smo osnovati mjesto u kojem se rade autorski projekti koji dopiru do publike. Kroz fizički teatar, akrobatske vještine i inovativne metode pristupa kreiranja predstava stvaramo umjetničke projekte koji pomiču granice. Osim produkcije predstava održavamo i radionice iz područja glume, lutkarstva, cirkuskih vještina, fizičkog teatra i dramske pedagogije namijenjene svim uzrastima.

Marijana i Lidija
Osnivačice Teatra CIRKUS Punkt

Marijana Matoković

2011. godine. upisuje studij glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku...

2011. godine. upisuje studij glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Tijekom studija dobiva Dekanovu nagradu za svoj rad, pohađa brojne radionice kod domaćih i inozemnih pedagoga i sudjeluje u brojnim projektima Akademije. Tijekom studija počinje raditi u kazalištima diljem Hrvatske, te gostuje u inozemstvu (Edinburgh, Tel Aviv, Sibiu). 2016. s predstavom U potrazi za dijamantom suzom osvaja nagradu Mali Marulić za najbolju predstavu u cjelini, a 2018. godine nagradu za najbolju režiju na festivalu Maslačak u Sisku za predstavu (Vid)im te. Nakon završetka magisterija glume i lutkarstva zapošljava se u Gradskom kazalištu Požega gdje radi kao glumica, redateljica i dramska pedagoginja. Od 2019. godine je samostalna umjetnica. Piše dramske tekstove za djecu, režira, glumi i održava dramske, lutkarske i radionice klaunova za učenike i voditelje dramskih studija. Do sad je sudjelovala u preko četrdeset različitih projekata u kojima je radila kao glumica, autorica teksta ili redateljica. U Gradskom kazalištu Požega radila je kao glumica, autorica teksta ili redateljica na predstavama Smjehuljica i Mrgud, Idi pa vidi, Didi (eko avantura), Iza ograde, Snježna Kraljica, Hajdemo skakati po tim oblacima, Nespojivi, Ivica i Marica, ISADORA, Bambi, Floromanija, Kraljevna na zrnu graška, Helverova noć, U potrazi za dijamantnom suzom, u Teatru Tirena glumi u predstavi U mojoj glavi, režira Drugačiji, u Teatru Naranča radila je na predstavama Cvilidreta, Alisa u zemlji čudesa, Trnoružica, Bambi, u Kazalištu Tragači igra u predstavi Majstor Jura - Priča o jednoj djevojci, u Teatru Mjesec režira Šumu Striborovu.
Radi kao klaunesa u udruzi Crveni nosovi – klaunovidoktori gdje se konstantno educira kod najboljih svjetskih učitelja, a 2018. godine u Barceloni pohađa Master Class kod Janga Edwardsa u školi Nouveau Clown Institute. U 2020. godini postaje umjetnička voditeljica Teatra CIRKUS Punkt, mjesto koje objedinjuje kazalište i cirkus.
Trenira gimnastiku, s posebnim naglaskom na akrobatiku (premeti, salta...) i redovito pohađa satove Musical Theatre Jazza, Contemporary jazz i Lyrical jazz.

Voli sve što vole mladi - kulen, kobasicu, zabavu i dobru ekipu.

Lidija Kraljić

Samostalna umjetnica. Preddiplomski i diplomski studij glume i lutkarstva završila je...

Samostalna umjetnica. Preddiplomski i diplomski studij glume i lutkarstva završila je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i stekla zvanje akademske glumice. Članica je HDDU i HZSU. Nakon studija bila je vanjska članica ansambla Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Kao samostalna umjetnica surađivala je s brojnim organizacijama (HNK Osijek, Scena Gorica, Mala scena, Kazalište Točka na i, Gradsko kazalište Sisak, Dječje kazalište Dubrava, Teatar Tirena, KD Smiješko, Teatar Mjesec). Članica je Crvenih nosova - klaunovadoktora gdje radi kao klaunesa od 2017. godine. Pohađa edukacije kod vrsnih inozemnih klaunovskih pedagoga. Članica je Triko Cirkus studija gdje izučava ples na svili. Radi kao pedagoginja na edukativnim programima za djecu i odrasle (Frooom i Samo nebo nam je granica Bacača sjenki, Osnove klaunske igre kao dio umjetničke koprodukcije Stopping Rockets zagrebačkog Tigar teatra i tokijske ma.company u Tokiju, Japan te ID that we need indeed Umjetničke Organizacije Loft). Za svoj je glumački rad osvojila nekoliko nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, a za ulogu Irine Sergejevne Prozorov u predstavi Tri sestre (HNK Osijek, r.Nikola Zavišić) nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje ženske uloge.

NAŠA MISIJA

  • Pružanje kulturnog sadržaja kroz izvedbenu umjetnost kazališta i cirkusa koja je razumljiva ciljanoj publici
  • Pomicanje granica u umjetničkom izričaju kazališta i cirkusa.
  • Edukacija i širenje svijesti o značaju kulturnih aktivnosti u zajednici u kojoj živimo
  • Stalni razvoj i istraživanje novih metoda kreiranja kulturnog sadržaja koji komunicira s publikom
  • Pružanje edukacije iz područja kazališta (gluma, lutkarstvo, fizički teatar) i cirkusa

NAŠA VIZIJA

Afirmirati se kao središnja institucija u kazališno-cirkuskoj produkciji, s visokom razinom kvalitete umjetničke produkcije, širokim utjecajem na kulturnu sferu Hrvatske i regije.