Nastavljamo s povijesnim zanimljivostima u kazališnoj umjetnosti. Kazalište je unutar svog dugog postojanja usvojilo niz rituala i praznovjerja. Ovo je naših 5 najdražih *praznovjerja*. 

1. Izgovaranje “Sretno!” izvođaču rezultirat će nizom pehova za izvedbu te večeri. Stoga je poželjno izvođaču reći “slomio nogu”.

Postoji nekoliko podrijetla ovog praznovjerja, a jedno od podrijetla potječe iz vodviljskog doba kada je bilo zakazano više različitih scena, ali nisu se sve prikazivale. Zavjese sa strane pozornice nazivaju se nogama, pa ako bi vodviljski glumac “slomio nogu”, znači da je uspio odigrati svoju scenu i te večeri nastupiti. 

2. Ako glumci imaju lošu generalnu probu, imat će izvrsnu premijeru! 

3. Izgovaranje imena “Macbeth” kad ne izvodite predstavu donijet će niz nesretnih događaja! Prema narodnoj predaji, povijest zle sreće započela je već u prvoj izvedbi (oko 1606.) kada je glumac koji je trebao igrati Lady Macbeth iznenada umro i Shakespeare je bio prisiljen zamijeniti ga. Otada su se tijekom godina pojavljivali jezoviti drugi izvještaji, uključujući glumca koji je ubijen pred publikom kada je rekvizit bodeža misteriozno zamijenjen pravim. Neki također vjeruju da je Shakespeare sam kriv za prokletstvo vlastite drame koristeći autentične čarolije u dijalogu tri vještice.

4. Imati ogledala na sceni smatra se lošom srećom! Ako se ogledalo slomi, to znači peh i za kazalište, ne samo za izvođača. Osim toga ogledalo na sceni može uzrokovati mnoge tehničke probleme, poput reflektiranja svjetlosti natrag na lica publike, u oči tehničara ili osvjetljavanje područja pozornice koja ne bi trebala biti osvijetljena za vrijeme izvedbe.

5. Ostavljanje otvorenog mjesta u publici za duha kazališta osigurat će dobru izvedbu.

Mnoga kazališta izvijestila su da se u njihovim zgradama nalaze duhovi ljudi koji su tamo nastupali, radili kao tehničari ili su bili uključeni u izgradnju zgrade. Uobičajeno je da kazališta ostavljaju otvoreno mjesto ili dva kako bi počastili duhove u kazalištu. (Druga je misao da ako duhovi gledaju predstavu, neće se odvažiti doći na scenu i umiješati se u izvedbu.)