Premijerno izvedena predstava „Generacija X Y Z“, Teatra CIRKUS Punkt

Riječ je o predstavi za mlade koja se na vrlo inovativan način bavi temom međugeneracijske solidarnosti iz kuta tri tinejdžerice koje se sa izazovima odrastanja nose  različito, ovisno o periodu u kojem odrastaju (80-te, 90-te ili 00-te). Kombinacija parkoura, fizičkog  teatara i akrobacija na penjalici je nešto uistinu novo i drugačije u ponudi kazališne umjetnosti, što jest svojevrsni odgovor autorskog tima na vrijeme u kojem živimo. Osim teme koja je posebno zanimljiva mlađoj publici, za predstavu je specifično što se može izvoditi u vanjskim i unutarnjim prostorima. U parkovima, na igralištima, trgovima, kvartovima, terasama i svim prostorima koji žele ugostiti umjetnost.“ Poručuje Marijana Matoković, osnivačica Teatra CIRKUS punkt

Teatar CIRKUS Punkt  umjetnička je organizacija koja objedinjuje kazalište i suvremeni cirkus. Organizaciju su zajedno pokrenule Lidija Kraljić i Marijana Matoković, akademske glumice i lutkarice, početkom prošle godine. Unatoč pandemiji, umjetnice su vrijedno pripremale svoj prvi autorski projekt, predstavu „Generacija X Y Z“, koja je premijerno izvedena u prostoru Kluba Močvara 27. i reprizno 28.ožujka 2021. godine. Uz maksimalno poštivanje mjera, premijeri je nazočio maksimalan broj od 36 gledatelja koje su činili ljubitelji kazališno-cirkuske umjetnosti kao i cijeli autorski tim  kojeg čine:

Glumice:  Marijana Matoković, Lidija Kraljić, Ivana Pedljo. Dramaturgiju potpisuje Nina Horvat, scenski pokret: Tihana Strmečki, oblikovanje zvuka i dizajn: Marko Delić te scenografiju Irena Kraljić, kostimografiju: Ana MIkulić, a oblikovanje svjetla Jasmin Dasović. Predstavu je, zahvaljujući inovativnoj scenografiji – penjalici koja predstavlja svojevrsnu metaforu, ali i područje interakcije, moguće izvoditi i u vanjskim i unutarnjim prostorima. U parkovima, na igralištima, trgovima, u kvartovima, terasama i svim prostorima koji žele primiti umjetnost i pružiti ju svojim korisnicima. 

Lidija Kraljić, osnivačica Teatra CIRKUS Punkt, komentirala je kako su je oduševile reakcije publike, posebno je ponosna  na jasnoću poruke, koja u kombinacijama fizičkog teatra predstavlja svojevrsni izazov te dodaje: 

„ Temu predstave „Generacija X Y Z” vidim kao međugeneracijski dijalog. Više smo pažnje posvetile onome što povezuje generacije, nego onome što čini jaz među njima. Predstava istražuje kako generacije utječu jedna na drugu, što „prošle“ generacije mogu naučiti novije i obrnuto. Tema međugeneracijske solidarnosti je tema koju smo odlučili promatrati kroz nužnu međugeneracijsku podršku, komunikaciju i prihvaćanje.

Sljedeću izvedbu predstave GENERACIJA X Y Z, gledatelji će imati prilike pogledati 9.travnja 2021. u 19h u Klubu Močvara, te u sklopu projekta Ilica: Q’ART, koji će se održati 18. travnja 2021.godine u 11h. 

Više o predstavi možete pročitati na sljedećem linku https://teatarcirkuspunkt.hr/portfolio/generacija-xyz/